M. calculatorului este un compartiment importanta a lui fara de care calculatorul nu poate lucra, ea se imparte in 2 parti.
1. memorie externa
2. memorie externa
Memoria externa este asigurata de unitatile de disc.
a) disc magnetic flexibil
b) unitate de disc magnetic rigid
c) unitate de disc magnetic
aceste unitati de disc gestioneaza dicurile magnetice sau optice iar discurile pastreaza inf un termen practic nelimitat
Memoria interna include urmatoarele parti:
1. Memoria procesorului- registrii de lucru, registii de date.
2. Memoria cuche: L1, L2, L3.
L1 -este o memorie incorporata direct in microprcesor are un volum de citiva zeci de chiloocteti si lucreaza la viteza microprocesorului.
L2- Este un microcircuit aparte are legatura directa cu microprocesorul lucreaza la o viteza maxima posibila si are un volum de memorie de citi megaocteti.
L3- microcircuit aparte are un volum de memorie de citiva 10 mii de octeti insa viteza este mai mica.
Componentele memoriei interne:
memoria interna centrala include
a) un microcircuit de memorie permanenta in care se memorizeaza toate programele necesare pentru functionarea si reflecta structura fizica a calculatorului
b) memoria operativa care ocupa 99,9% din memoria totala a calculatorului.
In memoria permanenta utilizatorul nu poate inscrie o inf noua memoria operativa se foloseste pentru pastrarea programei si datelor care se proceseaza in momentul dat. Ca programul sa fie procesat la viteza maxima este necesar ca tot programul sa fie plasat in memoria operativa
1. Mrom
2. Prom
3. Eprom
4. EEPROM
c) memoria placilor de extensie (adaptori, controler).
scheme paralele ale memoriei operative. În prezent microcircuite a MO se produc conform formulei std n-m şi în cazul cănd sunt necesare cazuri de a înscrie cuvinte de alt standart, se poate construi o schemă din mc standarte. În procesul construirii schemei din mc std putem obţine o stuctură care:
-va avea un nr de cuvinte majorat
-va avea un nr de biţi în cuvinte majorat
Fie că avem o structură 8 la 4 mc. Din care vrem să construim 8*8 şi 16*4
8*8
16*4
Memoria operativa dinamica
Microcircuitul de memorie operative dinamice sint construite din elemente de tip condensator si pastreaza inf un timp foarte scurt 10-20 mls insa se utilizeaza deoarece au gabarit mai mic si sint mai eftine decit cele statigrame.
Microcircuitul de memorie operative dinamice sint construite din elemente de tip condensator si pastreaza inf un timp foarte scurt 10-20 mls insa se utilizeaza deoarece au gabarit mai mic si sint mai eftine decit cele statigrame.
R/W=1 K-închisă, înscriere (amplificator 1), R/W=0
se activează amplificatorul 2, K-deconectat,citire
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu